Ekspert radzi
Czy stosowanie PŚR może wpływać na zaburzenia w (...)
Podawanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w niewłaściwych ilościach, w niezbilansowanej dawce pokarmowej może rodzić takie skutki.
czytaj dalejJaka jest różnica w wartości pokarmowej śruty (...)
Różnice w zawartości energii oraz składników pokarmowych są istotne, gdyż według niemieckich norm żywienia świń 1 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (PŚR) ma wartość energetyczną jedynie 9,78 MJ EM, podczas gdy makuch rzepakowy o 8 % zawartości tłuszczu ma wartość energetyczną 12,25 MJ EM, a makuch rzepakowy zawierający 15% tłuszczu nawet 13,47 MJ EM.
czytaj dalejCzy z uwagi na wyższy udział włókna śruta rzepakowa (...)
Śruta rzepakowa zawiera z reguły około 11 % włókna natomiast śruta sojowa w zależności od zawartości białka może zawierać od 3,4 % do 9,2 % włókna. Śruty sojowe typu HIPRO zawierające ponad 46 % białka charakteryzują się udziałem włókna na poziomie około 3,5 %.
czytaj dalejCzy śruta rzepakowa może być efektywnym zamiennikiem (...)
Jak pokazują doświadczenia wykonane w Niemczech oraz zalecenia jakie na tej podstawie kierowane są do producentów, przy cenie 1 tony śruty sojowej wynoszącej 300 € opłacalnym jest stosowanie PŚR przy cenie 1 tony poniżej 230 €.
czytaj dalejCzy prawdą jest, że stosowana w mieszankach dla loch PŚR (...)
Na podstawie badań określono, że wysoka zawartość glukozynolanów w paszy ma negatywny wpływ na cechy reprodukcyjne u loch, gdyż powoduje opóźnienie występowania rui, niekorzystnie wpływa na masę miotu oraz przeżywalność prosiąt.
czytaj dalejJakie pasze rzepakowe można stosować w żywieniu drobiu?
Wszystkie. Należy jednak dostosować ilość podawanej paszy, szczególnie ilość wnoszonego z nią do dawki pokarmowej tłuszczu i aminokwasów oraz glukozynolanów do gatunku, wieku, rasy i wymagań pokarmowych ptaków.
czytaj dalejKtóry z gatunków zwierząt najbardziej odporny jest na (...)
Na glukozynolany mało wrażliwe są zwierzęta przeżuwające. Posiadają one żołądek wielokomorowy. Pierwsza jego część, żwacz pełni funkcję komory fermentacyjnej w której rozkładowi ulega celuloza i hemiceluloza pasz objętościowych do glukozy.
czytaj dalejJakie substancje zawarte w paszach rzepakowych obniżają (...)
W paszach rzepakowych występują glukozynolany, które pod wpływem specyficznego dla nasion rzepaku enzymu myrozynazy ulegaja przekształceniu do związków trujących oksazolidonów, tiocjanianów i nitryli. Związki te konkurują o wychwyt z jonami jodu i blokują wydzielanie hormonalne gruczołu tarczycy.
czytaj dalej