Ekspert radzi

Jaka jest różnica w wartości pokarmowej śruty rzepakowej i makuchu rzepakowego w żywieniu świń?

Jaka jest różnica w wartości pokarmowej śruty (...)

Różnice w zawartości energii oraz składników pokarmowych są istotne, gdyż według niemieckich norm żywienia świń 1 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (PŚR) ma wartość energetyczną jedynie 9,78 MJ EM, podczas gdy makuch rzepakowy o 8 % zawartości tłuszczu ma wartość energetyczną 12,25 MJ EM, a makuch rzepakowy zawierający 15% tłuszczu nawet 13,47 MJ EM.

czytaj dalej
Jakie substancje zawarte w paszach rzepakowych obniżają ich przydatnośc w żwyieniu zwierząt?

Jakie substancje zawarte w paszach rzepakowych obniżają (...)

W paszach rzepakowych występują glukozynolany, które pod wpływem specyficznego dla nasion rzepaku enzymu myrozynazy ulegaja przekształceniu do związków trujących oksazolidonów, tiocjanianów i nitryli. Związki te konkurują o wychwyt z jonami jodu i blokują wydzielanie hormonalne gruczołu tarczycy.

czytaj dalej
previous page strona z 2