Jaka jest różnica w wartości pokarmowej śruty rzepakowej i makuchu rzepakowego w żywieniu świń?


Różnice w zawartości energii oraz składników pokarmowych są istotne, gdyż według niemieckich norm żywienia świń 1 kg poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (PŚR) ma wartość energetyczną jedynie 9,78 MJ EM, podczas gdy makuch rzepakowy o 8 % zawartości tłuszczu ma wartość energetyczną 12,25 MJ EM, a makuch rzepakowy zawierający 15% tłuszczu nawet 13,47 MJ EM. Zawartość białka jest najczęściej o 2-3 % niższa w makuchu rzepakowym aniżeli w PŚR. Zawartość aminokwasów jest także zróżnicowana, gdyż przykładowo PŚR zawiera w 1 kg 16,1 g metioniny z cystyną, natomiast makuch rzepakowy jedynie 11,5-11,7 g. Zawartość włókna jest niższa w makuchu rzepakowym bogatym w tłuszcz i wynosi około 10 % natomiast makuch rzepakowy o niskiej zawartości tłuszczu oraz PŚR zawierają więcej włókna odpowiednio 11,5 % i 11,3 %. Pamiętać należy, że zalecany udział makuchu rzepakowego w mieszankach dla świń jest niższy aniżeli śruty rzepakowej, gdyż makuch rzepakowy charakteryzuje się znacznie wyższą zawartością glukozynolanów.

dr inż. Marian Kamyczek

Powrót