Czy z uwagi na wyższy udział włókna śruta rzepakowa jest mniej przydatna w żywieniu świń aniżeli śruta sojowa?


Śruta rzepakowa zawiera z reguły około 11 % włókna natomiast śruta sojowa w zależności od zawartości białka może zawierać od 3,4 % do 9,2 % włókna. Śruty sojowe typu HIPRO zawierające ponad 46 % białka charakteryzują się udziałem włókna na poziomie około 3,5 %. Pamiętać trzeba, że włókno spełnia szereg pożytecznych funkcji w organizmie, gdyż posiada właściwości dietetyczne, regulacyjne i ochronne. Nadmiar włókna w paszach przeznaczonych dla intensywnie rosnących świń jest niepożądany, gdyż jest powodem: zmniejszonego pobierania paszy przez zwierzęta, pogorszenia strawności składników pokarmowych oraz zmniejszenia dostępnej ilości energii. Według norm żywienia w mieszankach przeznaczonych dla tuczników w początkowym okresie tuczu optymalna zawartość włókna wynosi 3-4,5 % natomiast w końcowym okresie tuczu 3,5-7,0 %. Stosując się do powyższych zaleceń, przy układaniu receptury mieszanki z udziałem PŚR lub makuchów rzepakowych, istotnym jest jakie komponenty paszowe będą równocześnie stosowane, gdyż mogą one być źródłem mniejszej lub większej ilości włókna.

dr inż. Marian Kamyczek

Powrót