Słownik specjalistyczny

- Autor -

M

  • makuch rzepakowy

    pozostałość po głębokim wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku, niepoddawany ekstrakcji pozostałości tłuszczu, zawiera 9-18% tłuszczu, materiał paszowy lub bioenergetyczny

  • mączki pochodzenia zwierzęcego

    utylizowane odpady rzeźniane i tusze zwierząt, suszone i w formie mielonej przeznaczone dawniej do żywienia zwierząt, a obecnie wzbogacane w wapń i stosowane do nawożenia jako tzw. polepszacze glebowe

  • metodyka postępowania analitycznego

    zatwierdzony przez UE sposób postępowania analitycznego w zakresie oznaczania składników pokarmowych i substancji niepożądanych w paszach, m.in. zanieczyszczeń mączkami zwierzęcymi pasz, oznaczania poziomu zmodyfikowanych genetycznie materiałów paszowych (GMO)
    w materiałach i mieszankach paszowych

  • mieszanka finiszer

    mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na końcowy okres tuczu kurcząt lub świń

  • mieszanka grower

    mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na środkowy okres chowu kurcząt lub świń

  • mieszanka starter

    mieszanka pełnoporcjowa przeznaczona na początkowy okres tuczu kurcząt lub świń

  • mieszanki paszowe

    mieszaniny materiałów paszowych, głównie ziarna zbóż, roślinnych i mikrobiologicznych pasz wysokobiałkowych, w tym otrzymywanych z nasion rzepaku i soi, składników mineralnych oraz dodatków paszowych, jak np. witaminy, enzymy, aminokwasy, probiotyki, zakwaszacze

  • mieszanki paszowe pełnoporcjowe

    mieszanki paszowe zbilansowane na dobowe zapotrzebowanie zwierzęcia w zalecanej ilości na dobę

  • mieszanki paszowe uzupełniające

    mieszanki paszowe o ponadnormatywnej zawartości białka, składników mineralnych i witamin, przeznaczone do mieszania ze śrutami zbożowymi i otrębami, np. w proporcji 1:10. Zawierają sporo pasz rzepakowych, śruty sojowej, witamin i składników mineralnych. Przeznaczone do sporządzania pasz pełnoporcjowych w gospodarstwie

Powrót