Słownik specjalistyczny
E
-
ekologiczny tucz świń
produkcja świń rzeźnych w warunkach opisanych w ustawie o chowie ekologicznym, w którym stosuje się wyłącznie naturalne materiały paszowe, nieotrzymywane w drodze syntezy i niezawierające dodatków paszowych
-
ekspandowane pasze
pasze poddane procesowi ekspandowania, mające różne kształty i porowatą strukturę, wytwarzane najczęściej dla psów i kotów oraz zwierząt ulubieńców (króliki, szynszyle)
-
ekspandowanie
proces barotermicznego przetwarzania, głównie sypkich mieszanek paszowych, zwiększający ich objętość, prowadzący do skleikowania skrobi, stosowany w paszach dla psów i kotów
-
ekstrakcja
poddawanie w warunkach hermetycznych wytłoku rzepakowego ciągłemu działaniu rozpuszczalnika organicznego, najczęściej heksanu, w celu pozbawienia wytłoku nadmiaru tłuszczu i otrzymania śruty poekstrakcyjnej
-
ekstrudowany makuch rzepakowy
makuch rzepakowy poddany procesowi ekstruzji
-
ekstruzja
proces barotermicznego przetwarzania materiałów i mieszanek paszowych, a także nasion strączkowych i pasz rzepakowych, powodujący częściowe skleikowanie skrobi i zwiększenie podatności celulozy na hydrolizę