Słownik specjalistyczny

- Autor -

E

  • ekologiczny tucz świń

    produkcja świń rzeźnych w warunkach opisanych w ustawie o chowie ekologicznym, w którym stosuje się wyłącznie naturalne materiały paszowe, nieotrzymywane w drodze syntezy i niezawierające dodatków paszowych

  • ekspandowane pasze

    pasze poddane procesowi ekspandowania, mające różne kształty i porowatą strukturę, wytwarzane najczęściej dla psów i kotów oraz zwierząt ulubieńców (króliki, szynszyle)

  • ekspandowanie

    proces barotermicznego przetwarzania, głównie sypkich mieszanek paszowych, zwiększający ich objętość, prowadzący do skleikowania skrobi, stosowany w paszach dla psów i kotów

  • ekstrakcja

    poddawanie w warunkach hermetycznych wytłoku rzepakowego ciągłemu działaniu rozpuszczalnika organicznego, najczęściej heksanu, w celu pozbawienia wytłoku nadmiaru tłuszczu i otrzymania śruty poekstrakcyjnej

  • ekstrudowany makuch rzepakowy

    makuch rzepakowy poddany procesowi ekstruzji

  • ekstruzja

    proces barotermicznego przetwarzania materiałów i mieszanek paszowych, a także nasion strączkowych i pasz rzepakowych, powodujący częściowe skleikowanie skrobi i zwiększenie podatności celulozy na hydrolizę

Powrót