Słownik specjalistyczny

- Autor -

N

  • nadzór paszowy

    upoważniona część administracji państwowej (Państwowa Inspekcja Weterynaryjna), pracownicy 17 Wojewódzkich Inspekcji Weterynaryjnych i 2 laboratoriów referencyjnych

  • natłuszczanie

    dodawanie oleju jako źródła energii do mieszanek paszowych dla drobiu, najczęściej w ilości 30-50 g/kg mieszanki

  • naturalny pokarm stawowy

    plankton wodny i denny zbiorników wodnych, miejsce żerowania karpia w poszukiwaniu pożywienia. Ilość planktonu zależy od żyzności stawu, budowy geologicznej dna (rodzaj gleby), głębokości i temperatury wody oraz sposobu gospodarowania stawam

  • nioski hodowlane

    kury nioski produkujące jaja przeznaczone do wylęgu piskląt przeznaczonych na nioski produkcyjne lub kurczęta rzeźne brojlery

  • nioski produkcyjne

    kury nioski produkujące jaja przeznaczone do spożycia lub przerobu na produkty pochodne, np. proszek jajeczny

Powrót