Słownik specjalistyczny

- Autor -

K

  • karp konsumpcyjny

    ryba stawowa w wieku 3 lat, o masie 0,9-1,5 kg, chowana w celach komercyjnych i produkcji mięsa rybiego, na tradycyjne potrawy wigilijne lub dla sportu i rekreacji

  • kontrola urzędowa

    kontrola wytwórni lub hurtowni i punktów wprowadzania pasz do obrotu, gospodarstw, dokumentów, sprawowana przez pracowników nadzoru paszowego

  • kura nioska

    kura utrzymywana w warunkach fermowych lub przyzagrodowych w celu pozyskiwania jaj

  • kwasy tłuszczowe

    składniki tłuszczu (oleju), występujące w roślinach, szczególnie nasionach i tkankach zwierzęcych, posiadają wysoką wartość energetyczną

  • kwasy tłuszczowe z rodziny n-3

    kwasy tłuszczowe wielonienasycone, pochodne kwasu α-linolenowego C18:3 n-3

  • kwasy tłuszczowe z rodziny n-6

    kwasy tłuszczowe wielonienasycone, pochodne kwasu linolowego C18:2 n-6

Powrót