Słownik specjalistyczny

- Autor -

W

  • warchlak

    prosię o masie ciała 6-8 do 30 kg utrzymywane grupowo z rówieśnikami

  • wartość energetyczna

    zawartość energii brutto, energii strawnej, metabolicznej lub energii netto w materiale paszowym, np. poekstrakcyjnej śrucie rzepakowej lub w mieszance paszowej, wyrażona w kcal/kg lub MJ/kg

  • wartość pokarmowa pasz

    zawartość suchej masy, białka, aminokwasów, energii, najważniejszych składników mineralnych i witamin, ew. dodatków, np. enzymów

  • włókno surowe

    składnik paszy, zbudowany z celulozy, hemicelulozy, ligniny, zawiera kutynę i woski, w paszach rzepakowych błony komórkowe zgniecionych nasion rzepaku

  • wóz paszowy

    urządzenie mobilne lub napędzane ciągnikiem do samozaładunku pasz, mieszania i rozładunku materiałów paszowych oraz zadawania zwierzętom w postaci mieszaniny paszy pełnodawkowej (TMR)

  • wprowadzanie do obrotu

    oferowanie do sprzedaży, sprzedaż lub inna forma zbycia materiałów paszowych, dodatków paszowych lub pasz

  • wykorzystanie pasz

    zużycie paszy na przyrost 1 kg masy ciała, np. kurczęcia brojlera, tucznika, buhajka opasowego, produkcję 1 jaja lub 1 litra mleka

  • wykorzystanie składników paszy, np. białka, wapnia, fosforu

    strawność tych składników w przewodzie pokarmowym, ilość wchłonięta do krwiobiegu w porównaniu z ilością wydaloną, w stosunku do ilości pobranej w diecie wyrażana w procentach

  • wytłok

    pozostałość po wytłoczeniu oleju z nasion roślin oleistych, poddawana dalszej ekstrakcji w celu uzyskania śruty poekstrakcyjnej

  • wywar gorzelniany (DDGS)

    materiał paszowy otrzymywany w procesie zagęszczania i suszenia wywaru gorzelnianego pozostającego w technologii produkcji etanolu, składający się z frakcji płynnej
    i frakcji stałej niesfermentowanej skrobi zbożowej, białek, składników mineralnych i witamin

Powrót