Słownik specjalistyczny
N
-
nadzór paszowy
upoważniona część administracji państwowej (Państwowa Inspekcja Weterynaryjna), pracownicy 17 Wojewódzkich Inspekcji Weterynaryjnych i 2 laboratoriów referencyjnych
-
natłuszczanie
dodawanie oleju jako źródła energii do mieszanek paszowych dla drobiu, najczęściej w ilości 30-50 g/kg mieszanki
-
naturalny pokarm stawowy
plankton wodny i denny zbiorników wodnych, miejsce żerowania karpia w poszukiwaniu pożywienia. Ilość planktonu zależy od żyzności stawu, budowy geologicznej dna (rodzaj gleby), głębokości i temperatury wody oraz sposobu gospodarowania stawam
-
nioski hodowlane
kury nioski produkujące jaja przeznaczone do wylęgu piskląt przeznaczonych na nioski produkcyjne lub kurczęta rzeźne brojlery
-
nioski produkcyjne
kury nioski produkujące jaja przeznaczone do spożycia lub przerobu na produkty pochodne, np. proszek jajeczny