Słownik specjalistyczny
K
-
karp konsumpcyjny
ryba stawowa w wieku 3 lat, o masie 0,9-1,5 kg, chowana w celach komercyjnych i produkcji mięsa rybiego, na tradycyjne potrawy wigilijne lub dla sportu i rekreacji
-
kontrola urzędowa
kontrola wytwórni lub hurtowni i punktów wprowadzania pasz do obrotu, gospodarstw, dokumentów, sprawowana przez pracowników nadzoru paszowego
-
kura nioska
kura utrzymywana w warunkach fermowych lub przyzagrodowych w celu pozyskiwania jaj
-
kwasy tłuszczowe
składniki tłuszczu (oleju), występujące w roślinach, szczególnie nasionach i tkankach zwierzęcych, posiadają wysoką wartość energetyczną
-
kwasy tłuszczowe z rodziny n-3
kwasy tłuszczowe wielonienasycone, pochodne kwasu α-linolenowego C18:3 n-3
-
kwasy tłuszczowe z rodziny n-6
kwasy tłuszczowe wielonienasycone, pochodne kwasu linolowego C18:2 n-6