Ryby


Pasze rzepakowe w żywieniu karpia


Naturalny pokarm stawowy pozwala na uzyskanie około 150-300 kg karpia/ha, zależnie od żyzności stawu. Oprócz naturalnego pokarmu stawowego, dla osiągnięcia produkcji 800-1000 kg karpia z powierzchni 1 ha niezbędne jest dokarmianie rosnących ryb. Tradycyjne pasze stosowane w żywieniu karpia to pełne ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych, np. łubiny.

W ostatnich latach w obrocie towarowym pasz w Polsce pojawiła się pasza granulowana przeznaczona dla karpia. Pasza ta zawiera znaczne ilości makuchu rzepakowego i pasze wysokoskrobiowe.

Składniki pokarmowe Zawartość
Energia metaboliczna (kcal/kg)
(MJ/kg)
3900
1,14
Białko (g) 240
Lizyna (g) 7,8
Metionina+Cystyna (g) 8,8
Tryptofan min. (g) 2,1
Węglowodany (%) 550
Tłuszcz (%) 67
Popiół maks. (g) 45
Włókno maks. (g) 74
Fosfor ogólny min. (g) 4

 Źródło: Zakłady Tłuszczowe Bielmar (2009)

Pasza posiada Certyfikat Jakości wydany przez Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut badawczy w Krakowie.
Mieszanka po zadaniu osiada na dnie stawu gdzie jest pobierana przez ryby, nie unosi się i nie jest znoszona przez fale w roślinność stawową. Pasza utrzymuje trwałość fizyczną do czasu jej pobrania przez ryby. Stwierdzono,
że ww. mieszanka paszowa:

  • przyspiesza wzrost ryb, poprawiając dobowe przyrosty masy ciała,
  • poprawia kondycję i odporność ryb na okres zimowania,
  • poprawia współczynnik pokarmowy do 1,3 kg paszy/1 kg przyrostu masy ciała,
  • poprawia skład tłuszczu śródtkankowego i walory smakowe mięsa dzięki zawartemu w niej makuchowi rzepakowemu o dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
     

Opracowano na podstawie książki „Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt”
prof. dr hab. Franciszek Brzóska, doc. dr hab. Ewa Hanczakowska, prof. dr hab. Jerzy Koreleski, prof. dr hab. Juliusz Strzetelski
doc. dr hab. Sylwester Świątkiewicz, Instytut Zootechniki PIB w Balicach
tom III „Teraz rzepak, Teraz olej”

Powrót