Jaka jest wartość pokarmowa pasz rzepakowych w porównaniu do śruty sojowej?


Pasze rzepakowe pod względem zawartości białka ustępują śrucie rzepakowej, jakkolwiek zawierają więcej aminokwasów siarkowych, metioniny z cystyną i lizyny. Śruta rzepakowa zawiera 360-380 g, makuch rzepakowy 290-340 g, a śruta sojowa 420-460 g białka w 1 kg. Metionina i lizyna są aminokwasami występującymi w niedoborze w paszach, stąd uzupełniane są w mieszankach paszowych. Metionina w paszach dla drobiu i lizyna w paszach dla świń. Ważnym elementem wartości pokarmowej jest strawność jelitowa aminokwasów. Strawność aminokwasów śruty sojowej wynosi około 87-89%, natomiast aminokwasów z pasz rzepakowych około 78-81%. Strawność jelitową pasz rzepakowych obniża wyższa jak w śrucie sojowej zawartość włókna surowego zbudowanego głównie z celulozy nie trawionej przez zwierzęta monogastryczne, drób i świnie. Składnikiem pokarmowym makuchu rzepakowego jest tłuszcz, pozostający po wytłoczeniu oleju, szczególnie w makuchu rzepakowym. Tłuszcz nie odgrywa istotnego znaczenia w żywieniu zwierząt, ponieważ jego nadmiar w dietach dla zwierząt może obniżać przyswajalność pozostałych składników pokarmowych. Na wartość pokarmową pasz wpływa również zawartość substancji antyodżywczych. Śruta sojowa praktycznie ich nie zawiera, natomiast zawierają je pasze rzepakowe.

prof. dr hab. Franciszek Brzóska

Powrót