Czy stosując pasze rzepakowe można obniżyć koszty chowu drobiu?


Około 70% kosztów ponoszonych w produkcji drobiarskiej stanowi koszt mieszanek paszowych. Można wyprodukować pełnowartościowe mieszanki paszowe dla drobiu zastępując część śruty sojowej paszami rzepakowymi. Białko rzepaku podobnie jak białko soi zawiera wszystkie niezbędne ptakom aminokwasy egzogenne, a udział aminokwasów siarkowych (metioniny i cystyny) jest w nim nawet wyższy (4,5% vs 2,9%). Dlatego w mieszankach dla drobiu z dużym udziałem pasz rzepakowych dodatek metioniny może być znacznie mniejszy niż w mieszankach zawierających śrutę sojową, jako jedyną paszę wysokobiałkową. Pasze rzepakowe takie jak mielone nasiona, makuchy czy wytłoki zawierają także olej, dobrze trawiony przez ptaki i wykorzystywany jako źródło energii. Ostateczny wpływ stosowania pasz rzepakowych na koszt mieszanki zależy od aktualnych relacji cenowych między śrutą sojową a śrutą rzepakową i innymi paszami rzepakowymi, a także takimi dodatkami jak aminokwasy czyste i tłuszcz paszowy. Włączenie pasz rzepakowych obniża na ogół koszt mieszanek paszowych, a co zatem idzie koszty chowu.

prof. dr hab. Stefania Smulikowska

Powrót