Czy pasze rzepakowe wpływają na wartości prozdrowotne mięsa i jaj?


Pasze rzepakowe takie jak mielone nasiona, makuchy czy wytłoki zawierają olej rzepakowy, w którym proporcja kwasu linolowego (omega-6) do kwasu linolenowego (omega-3) jest zbliżona do zalecanej przez dietetyków (około 2:1).  Kwasy te służą do syntezy niezbędnych długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych (DWKT) omega-6 i omega-3, których dostarczanie w pożywieniu zapobiega powstawaniu wielu tzw. chorób cywilizacyjnych. Spożywanie tłuszczy bogatych w te kwasy jest zalecane zwłaszcza dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

Na skutek stosowania pasz rzepakowych w mieszankach dla drobiu w tłuszczu znajdującym się w tuszkach drobiu i w żółtkach jaj zmniejsza się udział nasyconych kwasów tłuszczowych, a zwiększa się znacznie udział kwasu linolenowego (omega-3), w nieco mniejszym stopniu kwasu linolowego (omega-6) oraz pochodzących z nich  niezbędnych DWKT, a stosunek kwasów omega-6 do omega-3 ulega zmniejszeniu. Zatem dodawanie zawierających tłuszcz pasz rzepakowych  poprawia właściwości prozdrowotne mięsa i jaj.

prof. dr hab. Stefania Smulikowska

 

Powrót