Zaproszenie na V Ogólnokrajową konferencje na temat śruty rzepakowej


 Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, we współpracy z Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, już po raz kolejny organizuje doroczną konferencję dla producentów rolnych promującą wykorzystanie krajowych rodzimych pasz rzepakowych. Wydarzenie odbędzie się 21 października 2021 r. w Wysokiem Mazowieckiem (Hotel Odessa, ul. Przemysłowa 6).

W ostatnich latach zauważalna jest tendencja wzrostowa w wielkości podaży nasion rzepaku, co widoczne także było poprzez ustanowienia rekordowego przerobu przez firmy członkowskie PSPO w sezonie 2021/2021. Skłania to do refleksji na temat wykorzystania śruty rzepakowej w rodzimej hodowli, w szczególności tam, gdzie bariery jej zastosowania często znacznie wykraczają ponad realia praktyczne, a tak jest zwłaszcza w przypadku przeżuwaczy. W tym roku już po raz drugi swoją uwagę w historii naszej konferencji koncentrujemy na producentach mleka, których serdecznie zapraszamy do spotkania z uznanymi ekspertami żywieniowymi i praktykami z powodzeniem stosujących śrutę rzepakową w skarmianiu krów mlecznych.

Udział w konferencji jest bezpłatny.

Więcej informacji mogą Państwo uzyskać kontaktując się z biurem PSPO

Zgłoszenia uczestnictwa w konferencji prosimy zgłaszać mailowo na adres: biuro@pspo.com.pl

PROGRAM:

10.00                   Rozpoczęcie konferencji

                           - Iwona Dyba, Redaktor Naczelna Farmer.pl

10.00 – 10.20    Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:

                           - Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju;

                           - Wojciech Mojkowski, Dyrektor, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

                           - Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

10.20 – 10.40     Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie

                           - Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

10.40 – 11.30     Dlaczego poekstrakcyjna śruta rzepakowa jest lepsza dla krów mlecznych niż poekstrakcyjna śruta sojowa?

                           - prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

11.30 – 12.00      Przerwa kawowa

12.00 – 12.40      Możliwości wykorzystania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w paszach starterowych dla cieląt

                            - dr hab. Paweł Górka, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 – 13.00      Praktyczne aspekty stosowania śruty rzepakowej w żywieniu stada bydła mlecznego

                            - Ewelina Szmurło, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

13.00 – 14.10       Debata ekspercka

                             - Piotr Szysz, Przewodniczący Zespołu roboczego ds. śruty rzepakowej PSPO;

                             - Wojciech Mojkowski, PODR w Szepietowie

                             - Juliusz Młodecki, Prezes KZPRiRB

                             - dr Dariusz Piątek - przedstawiciel PFHBiPM;

                             - Jarosław Iwaniuk - przedstawiciel sektora paszowego

14.10 – 14.20        Podsumowanie i zakończenie konferencji

             14.20         Obiad

 

Konferencja finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Powrót